Idrottscaféträff med Lennart Forsberg, hur gick det.

Idrottsprofilen Lennart Forsberg, Umeå kåserar kring minnesbilder plockade ”ur bakhuvudet och byrålådan”, här om barndomens glada idrottslekar.  Foto: Eric Johansson Idrottsprofilen Lennart Forsberg, Umeå kåserar kring minnesbilder plockade ”ur bakhuvudet och byrålådan”, här om barndomens glada idrottslekar. Foto: Eric Johansson

Västerbottens Idrottshistoriska Sällskap (VIS) hade den 11 oktober en välbesökt caféträff (36 deltagare) i IFK Umeås klubblokaler med idrottsprofilen Lennart Forsberg från Umeå som kåserade kring minnesbilder plockade ”ur bakhuvudet och byrålådan”.
Det ryms mycket mellan barndomens glada – och ibland galna – idrottslekar och en orienteringskarriär som började i IFK Umeå, fortsatte i OK Björken och fortfarande finns i Umeå OK.
Lennart berättade hur idrottsintresset formades av att lyssna på 50-talets radioreferat. Ett intresse som med tiden djupnade. När Västerbottens Idrottsförbund fyllde 75 år 1983 presenterade han länets idrott med en stor en utställning i länsmuseet. I sitt yrke som informatör på universitetet med ansvar för besöksverksamheten upptäckte han också idrottens förbrödrande effekter. – En forskare från Portugal vill inte bara höra talas om sin egen forskning, det kan vara mycket roligare att höra en svensk prata om Ronaldo, sa Lennart med leende.
Lennart visade under kvällen upp ett gott minne om många sporter. Hans pappa Henry, kamrer på Umeå Bilkompani, fanns också med på ett hörn. Henry gjorde under många år IFK Holmsunds programblad. När Holmsund kvalade till Allsvenskan hörde t o m den legendariske fotbollsdomaren Sten ”Stabben” Ahlner av sig. Han tyckte att Henry skulle göra Hammarbys program också! Och när Isladan på Teg invigdes 1963 var tanken att Henry skulle läsa en rimmad prolog från mittcirkeln. Men Henry drattade på rumpan när han klev in på isen! När han sedan – på ostadiga ben – nådde mittcirkeln fungerade inte mikrofonen!
Lennarts berättande spände över ett stort fält, från barndomens drömmar om stordåd i IFK:s ungdomstävlingar på skidor och Barnens Dag-stafetten som arrangerades längs Festtågets stråk.
Under några år på 1970-talet var Lennart motionskonsulent. Då introducerades en kul motionsaktivitet med plastklubba och liten plastboll. Då anade ingen att innebandy skulle bli en stor och populär tävlingsidrott.
Som pensionär kan han numera sitta vid datorn och förädla sina idrottshistoriska kunskaper. När han gjorde Idrottsförbundets 75-årsutställning letade han förgäves efter information om UIK:s gamla konståkningspar Ulla-Britt Ekman och Ronny Hall. Med rykte om sig att ha hamnat i Hollywood och hos Holiday On Ice hade de naturligtvis platsat i det sammanhanget.
Men det dröjde till för något år sedan innan han fick veta mer om konståkarparet. Det var ett gammalt nummer av bildtidningen Se från tidigt 1960-tal – som skrev om den tidens svenskor i Hollywood – och tillgången till nätets sökresurser som till sist stillade hans nyfikenhet. Då fick han ett telefonsamtal från Stockholm, det var Ulla-Britt Ekman, numera Britta Daniels, som ringde och delgav Lennart sina minnesbilder från sina år i Umeå!
Vid pennan/ Eric Johansson