Månadsbild för mars 2017
Teckningen ur klassiska Rekord-Magasinet (RM) nr 9 1948 visar Martin Lundström, IFK Umeå när han vann OS-guld på 18 km i S:t Moritz 1948. Tecknare var Thord Lindblom (1920–1989) med signaturen ”Thord” som under 1940- och 1950-talet gjorde de fantastiska teckningarna i RM. De hade just den utstrålning, färg och fart som lockade läsarna. Han tecknade även porträttlikt idrottsstjärnor i RM:s Idrottsalbum och följetongsserierna i tidningen som ”Knockoutkungen” och ”Fotbollsfightern”. ”Thord” ansågs ha mycket stor del i tidningens popularitet och framgångar.
Läs mer
1948 var Martin Lundströms stora år med OS-guld på 18 km, 32 sekunder före Nils Östensson, och guld i stafetten 4 x 10 där han åkte sista sträckan. Martin berättar att han på 18 km åkte i helig ilska då den svenska ledningen placerat honom i första startgrupp (startnummer 18) trots att han innan tävlingarna visat bäst form av svenskarna. Men turligt nog var det en strålande vinterdag där det spelade mindre roll att man startade tidigt i startfältet. Martin kände att det var hans dag och formligen flög fram i spåret. Han tog de värsta stigningarna lekande lätt och forcerade ursinnigt den sista halvmilen. När Umeålöparen kommit i mål hade han inte fått några besked om hur han låg till men trodde på en topplacering. Han tog sig direkt till den svenska förläggningen för att vila en stund. Efter ett bra tag dök glädjestrålande lagkamrater och ledare upp och kunde berätta att OS-guldet var hans. Martin har berättat att det var en fantastisk känsla att vinna OS-guld men att han inte var särskilt överraskad över beskedet från sina kamrater då han kände att han fått en fullträff.
På OS-stafettens avslutande sträcka tyckte Martin när han hunnit halvvägs att skidorna blivit alltför bakhala i det solvarma spåret. Eftersom svenskarna hade en betryggande ledning tog han sig tid att stanna i 33–40 sekunder och valla om med den tövalla han hade i fickan och kunde sedan ytterligare utöka försprånget till sina konkurrenter. Sverige med Nils Östensson, Nils Täpp, Gunnar Eriksson och Martin i laget vann i utklassningsstil 8.58 före Finland. Martins segrar vid OS följdes under året upp med segrar vid SM på både 15 och 30 km, fjärde plats på SM-femmilen, stafettseger och lagsegrar för IFK Umeå på 15 och 30 km samt även seger i Holmenkollens 18 km. Efter framgångarna i S:t Moritz 1948 blev han "Guld-Martin" med hela svenska folket, ett smeknamn som sedan följde honom genom hela livet. I nr 43 av Visuellt som kommer ut under våren 2017 kan ni läsa mer om Martin.
Ivar Söderlind
Ni som har mer att berätta om denna eller tidigare månadsbilder hör av er till ivar@ortrask.se eller 070-606 11 23.