Filmer

Solskensolympiaden i Stockholm 1912 – en film av Jens Lind
Solskensolympiaden
Solskensolympiaden berättar historien om de olympiska spelen i Stockholm 1912. Med unika arkivbilder skildras hjältarna, festen, skandaler och politiska kontroverser för 100 år sedan.

I centrum står stockholmsflickan Greta Johansson, Sveriges första kvinnliga guldmedaljör i OS och indianen Jim Thorpe, en av den olympiska historiens främsta idrottsmän. Spelen blev en succé och räddade kanske hela den olympiska rörelsen. Sverige blev dessutom bästa nation. En film av Jens Lind.

Vi hade en länk till det filmen men den länken fungerar inte längre. Vi försöker få tag i filmen och hoppas återkomma med en länk på Greta Johansson.​

Bengt ”BP” Persson (numera Widmark) är Västerbottens mest meriterade friidrottare genom tiderna. Han rankades som världssjua på 3000m hinder både 1963 och 1965, var OS-tia 1968, EM-nia 1966, EM-tia 1969, Nordisk Mästare 1963 och 1965, deltog i 31 landskamper och segrade 23 gånger, blev 19 gånger SM-medaljör 1962-1971, vann 12 individuella SM-guld och förbättrade sex gånger svenska rekordet på 3000 m hinder till topptiden 8.33.8 1968.  Det är fortfarande efter 43 år distriktsrekord för Västerbotten.  

BP:s bror, Walter Widmark, som är en av initiativtagarna till "BP-montern" i IFK Umeås klubblokal på Hyggesvägen 19 i Umeå, ger här en personlig berättelse om broderns karriär samt berättar om monterns olika avdelningar vid invigningen i november 2010.

http://www.youtube.com/watch?v=VlCXPsafwcA

Lennart Fällgren ordförande i IFK Umeå Friidrott under guldåren på 1960-talet berättar treminnen av Bengt Perssons (sedermera Widmark) karriär i samband med invigningen av "BP-montern" i IFK Umeås klubblokal.

http://www.youtube.com/watch?v=ZjcSub7skVM

Bengt Forsman, en av Svensk idrotts stora ledare och under lång tid ordförande i Västerbottens Idrottshistoriska Sällskap, delar här ut Sällskapets nål till BP:s hustru Erna Widmark.
http://www.youtube.com/watch?v=ZjcSub7skVM

Lennart Forsberg har tipsat oss om att Kungliga Biblioteket har lagt ut filmen "Guldbröderna" på Youtube. Filmen från senhösten 1948 berättar om fotbollsbröderna Bertil, Knut och Gunnar Nordahl från Hörnefors. Man gör också besök hemma i Hörnefors hos föräldrarna Nikolina och Emil. Det är dokumentärfilmaren Rickard Tegström från Umeå som stått bakom kameran och till sin hjälp har han speakern Sven Jerring.