Månadsbild november 2019

Harald Johansson, IFK Umeå vann skid-SM 1916
Harald Johansson (1890–1953), tävlande för IFK Umeå men bosatt i Hedlunda utanför Lycksele, vann sensationellt skid-SM på 30 km i Örnsköldsvik 1916, drygt fyra minuter före August Ångström från grannbyn Berglunda, detta år tävlande för Malmberget dit han flyttat för att försörja sig som gruvarbetare.  

 Harald Johansson blev även svensk mästare i budkavle på skidor 1918. Det berättas att han var en eminent skidåkare, en sprinter som var mycket svårslagen när han var i form. När han stod på startlinjen var ingen annan tävlande säker på vinst, men han blandade segrar med måttliga insatser.
 Jag noterar även att Harald Johanssons son Claes med efternamnet Haraldsson blev svensk mästare i nordisk kombination (längdåkning och backhoppning) för Lycksele IF både 1949 och 1951 och var ytterligare tre gånger på prispallen vid SM. Vid OS i St Moritz 1948 blev han 10: a.

 Tilläggas bör att Claes dotter Agneta Haraldsson upprätthöll familjetraditionen genom att bli svensk och nordisk mästarinna på 200 m bröstsim 1967 – dvs tre svenska mästare i rakt nedstigande led i samma idrottsfamilj.

Ivar Söderlind